Legendaarinen lautasmalli on yksi suosittu tapa koota terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio. Lautasmalli antaa yksinkertaisen visuaalisen ohjeen siitä, miten ateria tulisi koostaa eri ravintoaineiden tasapainottamiseksi. Tyypillisin lautasmalli on seuraavanlainen:

Puolet lautasesta on vihanneksia. Mitä kirjavampi annos, sen parempi.

Neljännes lautasesta on varattu proteiinille. Suosi laadukkaita proteiinin lähteitä. Näitä ovat muun muassa kananmunat, kala, kana, liha, tofu, kasviproteiinit ja palkokasvit.

Viimeinen osa lautasesta täytetään hiilihydraateilla. Klassiset hiilihydraatin lähteet ovat peruna, riisi ja pasta. Suosi täysviljatuotteita niiden kuitupitoisuuden takia.

Lautasmalliin kuuluu myös riittävä määrä terveellisiä rasvoja, kuten oliiviöljyä tai pähkinöitä. Juomaksi suositellaan yleensä vettä.

Mihin tämä mystinen lautasmalli perustuu?

Lautasmalli perustuu ravitsemustieteellisiin suosituksiin tasapainoisen ja monipuolisen ruokavalion luomiseksi. Sen tarkoituksena on tarjota helppo ja visuaalinen apuväline, joka auttaa ihmisiä koostamaan terveellisiä aterioita.

Lautasmalli on kätevä työkalu erityisesti niille, jotka haluavat YKSINKERTAISEN ohjeen terveellisen aterian kokoamiseen. Se ei kuitenkaan ole ehdoton sääntö, ja yksilölliset tarpeet vaihtelee suuresti. Pitää muistaa kuunnella omaa kehoa, ottaa huomioon mahdolliset terveyshaasteet ja sopeuttaa ruokavalio omiin tarpeisiin ja mieltymyksiin sopivaksi. Hyvä ja yksinkertainen tapa seurata ruokavalion sopivuutta on seurata vaatteiden istuvuutta, painoa tai ihan vyötärönympärystä mittanauhan avulla. Myös lautasmallia noudattamalla on mahdollista saada eneriatasapaino plussalle, eli rasvaa alkaa kertyä tai miinuksille, eli paino putoaa.

Lautasmalli on siis hyödyllinen työkalu terveellisen ruokavalion suunnittelussa, mutta pitää muistaa, että se on enemmän suuntaa antava ohje kuin ehdoton sääntö.

Lautasmallin ehdottomasti hyvät puolet ovat:

Ravintoaineiden monipuolisuus: Lautasmalli kannustaa monipuolisten ruoka-aineiden käyttöön, mikä auttaa varmistamaan, että saat tarvittavat ravintoaineet eri lähteistä.

Sopiva energiansaanti: Malli voi auttaa tasapainottamaan energiansaantia ja jakamaan kaloreita proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen kesken.

Vihannesten korostaminen: Lautasmalli asettaa vihannekset etusijalle, mikä on yleisesti ottaen terveellistä, koska vihannekset sisältävät runsaasti ravintokuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ruoka-aineiden laatutietoisuus: Malli ohjaa kiinnittämään huomiota ruoka-aineiden laatuun, kuten valitsemaan kuitupitoisia hiilihydraatteja ja laadukkaita proteiininlähteitä.

Paras tapa varmistaa terveellinen ruokavalio on noudattaa monipuolista ja värikästä ruokavaliota, rajoittaa prosessoitujen elintarvikkeiden kulutusta eli eineksiä, kuunnella oman kehon viestejä, ja tarvittaessa konsultoida ravitsemusterapeuttia tai vaikka minua.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *