HIIT, eli korkean intensiteetin intervalliharjoittelu (High-Intensity Interval Training), on liikuntamenetelmä, joka sisältää lyhyitä, mutta erittäin intensiivisiä hetkiä, jotka vuorottelevat lyhyiden palautumisjaksojen kanssa. Tämä harjoittelutapa on suunniteltu nostamaan sykettäsi voimakkaasti lyhyen aikaa ja sitten antamaan kehollesi lepoa ennen seuraavaa intensiivistä jaksoa.

Eli esimerkiksi treeni voi olla juoksua, pyöräilyä, hyppynarulla hyppelyä tai kehonpainoharjoituksia kuten burpee-liikkeitä ja tyypillisesti HIIT-treenissä yksi harjoitusjakso kestää vain noin 20-30 sekuntia, mutta se tehdään täysillä ja huippuintensiivisesti. Tämän jälkeen seuraa lyhyt palautumisjakso, jonka aikana syke laskee.

Esimerkki HIIT treenistä:
10 minuutin alkulämmittely (Tasaista polkemista)
15-20 minuutin kuntopyöräily (HIIT)

2 minuuttia tasaista polkemista
30s täysiä eli niin kovaa kun jaloista lähtee
2 minuuttia tasaista polkemista
30s täysiä
ja niin edelleen, niin kauan että 15-20 minuttia on täynnä.
Lopuksi 10 minuutin jäähdyttely, eli tasaista polkemista, että syke hiljalleen laskee normaalille tasolle.

HIIT-treenien etuja:

Tehokkuus: Voit saada merkittäviä terveys- ja kuntoetuja verrattain lyhyessä ajassa, mutta suurin hyöty saadaan jos tätä tehdään säännöllisesti.

Terveysvaikutukset: HIIT parantaa sydän- ja verenkiertojärjestelmän toimintaa samalla kun se kehittää lihasvoimaa ja -kestävyyttä. Lihasvoima ja lihaskestävyys kehittyy HIITin avulla vain tiettyyn pisteeseen saakka. Jos tätä puolta haluaa kehittää kunnolla, on tehtävä erilaista harjoittelua.

Rasvanpoltto: HIIT-treenit voivat auttaa rasvanpoltossa ja painonhallinnassa sen aiheuttavan sykkeen nosun myötä. Paras vaihtoehto pitkällä tähtäimellä on tehdä tasaista matalansykkeen kestävyysliikuntaa eli niin sanottua Zone 2 tason liikkumista. HIITillä on toki myös mahdollista saada samankaltaisia tuloksia ja on hyvä vaihtoehto kiireisellä ihmisille.

Monipuolisuus: Voit sovittaa HIIT-treenin moniin eri liikuntamuotoihin, mikä mahdollistaa vaihtelun ja pitää harjoittelun mielenkiintoisena.

On tärkeää aloittaa HIIT-treenit maltillisesti, erityisesti jos et ole tottunut korkean intensiteetin harjoitteluun. On tärkeää, että teet alkulämmittelyn ennen HIIT-sessiota ja kermana kakun päällä olisi pienimuotoinen 5-10min jäähdyttely harjoittelun päätteeksi. Jos kiinnostuit aiheesta, ota yhteyttä.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *