Kevät tekee tuloaan ja juoksubaanat aukeaa kovaa vauhtia. Juoksu sopii kaikille ja sen voi aloittaa melkeinpä milloin vain. Tässä muutama vinkki asiaan liittyen.

Aloita maltillisesti: Älä yritä juosta heti pitkiä matkoja tai aseta liian kunnianhimoisia tavoitteita. Aloita lyhyillä ja rauhallisilla lenkeillä, esimerkiksi 20–30 minuutilla, ja anna kehollesi aikaa tottua uuteen aktiviteettiin. Valitse seuraatko aikaa vai matkaa ja lisää viikoittain maksimissaan 10% lisää aikaa tai matkaa. Itse suosittelisin seuraamaan aikaa, sillä matkalla ei ole mitään merkitystä ellet tähtää johonkin tiettyyn matkaan kisailu mielessä.

Käytä oikeita kenkiä: Laadukkaat juoksukengät, jotka sopivat jalkojesi muotoon ja askellukseen, ovat tärkeä investointi. Käy kenkäkaupassa, jossa ammattilaiset voivat auttaa sinua valitsemaan oikeat kengät juoksuun. Intersportissa pystyy käydä kuvauttamassa oman jalan, jonka avulla löytää varmasti oikeanlaisen juoksukengän. Vääränlaisella kengällä juokseminen altistaa loukkaantumiselle.

Aloita kävelyllä ja juoksulla: Jos et ole tottunut juoksemaan, voit aloittaa kävelemällä ja juoksemalla vuorotellen. Esimerkiksi kävele viisi minuuttia ja juokse sitten minuutti, ja toista tämä vuorottelu lenkin aikana. Pikkuhiljaa voit lisätä juoksun osuutta ja vähentää kävelyn osuutta.

Kuuntele kehoasi: Ole tietoinen omasta kehostasi ja kuuntele sen viestejä. Jos tunnet kipua tai epämukavuutta, hidasta vauhtia tai pidä taukoja tarvittaessa. Anna itsellesi aikaa tottua juoksemiseen ja kehittyä vähitellen. Muista myös pitää kevyitä viikkoja tai kokonaisia lepoviikkoja juoksemisesta.

Pidä hauskaa: Juokseminen voi olla nautinnollinen ja palkitseva harrastus, kunhan muistat pitää hauskaa. Kokeile eri reittejä ja maisemia, kuuntele musiikkia tai podcasteja lenkillä, ja löydä juoksemisen ilo ja vapaus.

Seuraa edistymistäsi: Pidä kirjaa lenkeistäsi ja edistymisestäsi esimerkiksi juoksupäiväkirjan tai mobiilisovellusten avulla. Tämä auttaa sinua näkemään, miten olet kehittynyt ajan myötä ja pysymään motivoituneena.

Muista kehonhuolto: Venyttele ja huolla lihaksiasi säännöllisesti juoksun jälkeen. Kiinnitä erityistä huomiota jalkojen ja alaselän lihaksiin, jotka voivat rasittua juoksun aikana. Tee heti lenkin jälkeen avaavat venytykset, kestoltaan noin 10-15s ja myöhemmin päivällä voit tehdä venytyksiä, jotka kestävät pidempään. Heti lenkin jälkeen jos alat venyttelemään väsyneitä, ”kuivia” ja aliravittuja lihaksia, voit saada enemmän tuhoa aikaiseksi kuin hyvää. Tee nopeat avaavat venytykset, jonka jälkeen nauti joku hyvä ravitseva ateria ja 1-2h sen jälkeen voit alkaa harkita pidempiä venytyksiä.

Näiden vinkkien avulla voit aloittaa juoksemisen turvallisesti ja nauttia sen tarjoamista terveys- ja hyvinvointieduista. Muista kuunnella kehoasi ja edetä omaan tahtiisi – jokainen askel on askel kohti parempaa kuntoa!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *