Lähestymissarjat ovat valmistavia sarjoja, jotka suoritetaan ennen varsinaisia työsarjoja lihaskuntoharjoittelussa. Niiden tarkoitus on lämmittää keho, ottaa tuntumaa liikerataan, ja niiden tarkoitus on varmistaa että olet sekä fyysisesti että henkisesti valmis itse työsarjoihin. Lähestymissarjoja tehdään yleensä kevyemmillä vastuksilla, eikä niitä viedä lähelle lihasten uupumista eli failurea. Toistomäärät ja vastukset voivat vaihdella liikkeen, harjoituksen vaiheen ja päivän voimatasojen mukaan sekä myös yksilöiden välillä.

Esimerkkinä voidaan ottaa perinteinen jalkakyykky. Ennen kolmea työsarjaa, joissa tehdään kuusi toistoa isoilla vastuksilla, kannattaa tehdä useita lähestymissarjoja:

  1. Lämmittelyksi tehdään 10 teknisesti hyvää kyykkyä pelkällä tangolla.
  2. Lisätään tankoon 50% työsarjan vastuksista ja tehdään 6-8 toistoa.
  3. Pidetään tauko ja lisätään tankoon 75% työsarjan vastuksista, tehdään 3-4 toistoa.
  4. Pidetään tauko ja lisätään tankoon 90% työsarjan vastuksista, tehdään 1-2 toistoa.
  5. Pidetään riittävän pitkä tauko ennen varsinaisia työsarjoja.

Lähestymissarjoja sovelletaan myös muihin liikkeisiin samalla periaatteella. Yleiset nyrkkisäännöt ovat, että isommissa liikkeissä ja raskaammissa työsarjoissa tarvitaan enemmän lähestymissarjoja. Niitä voi käyttää erityisesti treenin alkupäässä ja on tärkeää välttää uuvuttamasta itseään näillä valmistavilla sarjoilla, jotta voimaa ja energiaa riittää varsinaisiin työsarjoihin. Tärkeintä on löytää oma tapa toteuttaa lähestymissarjat kokeilemalla ja säätämällä niitä omien tarpeiden mukaan.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *