Moninivelliikkeet ovat liikkeitä, jotka aktivoivat samanaikaisesti useita nivel- ja lihasryhmiä kehossa. Nimitys ”moninivelliike” viittaa siihen, että liike tapahtuu useiden nivelten yli ja useiden lihasryhmien kautta. Nämä liikkeet kohdistuvat yleensä suurempiin lihasryhmiin ja pienemmät lihasryhmät avustavat liikkeissä.

Esimerkkejä moninivelliikkeistä ovat kaikille tutut kyykky, penkkipunnerrus, maastaveto sekä pystypunnerrus. Nämä liikkeet vaativat monien nivelten, kuten lonkan, polven ja olkapään, liikkumista ja aktivoivat samalla useita lihasryhmiä, kuten reisilihakset, pakarat, selkälihakset, keskivartalon lihakset ja hauis- ja ojentajalihakset.

Moninivelliikkeet ovat keskeinen osa monia voima- ja kestävyyskoulutusohjelmia, koska ne tarjoavat tehokkaan tavan kehittää voimaa, lihasmassaa, kestävyyttä ja toiminnallista suorituskykyä. Lisäksi ne auttaa parantamaan liikkuvuutta, tasapainoa ja kehon hallintaa.

Miksi moninivelliikkeitä kannattaa käyttää lihaskuntoharjoittelussa?

Moninivelliikkeet ovat tehokkaita lihaskuntoharjoitteluliikkeitä muun muassa näiden takia:

Aktivoivat useita lihasryhmiä: Moninivelliikkeet vaativat usein useiden lihasryhmien toimintaa samanaikaisesti. Esimerkiksi kyykky aktivoi paitsi reisilihakset myös pakarat, keskivartalon lihakset ja jalkapohjan tukilihakset. Tämä mahdollistaa suuremman määrän lihaksia työskentelemään samanaikaisesti, mikä tekee harjoittelusta tehokkaampaa.

Parantavat toiminnallista voimaa: Moninivelliikkeet jäljittelevät usein arkipäivän liikkeitä, kuten kyykkyä, nostoja ja työntöliikkeitä. Tämä tekee niistä erityisen hyödyllisiä parantamaan kehon toiminnallista voimaa ja suorituskykyä päivittäisissä aktiviteeteissa.

Kasvattavat kokonaisvaltaista voimaa ja kestävyyttä: Koska moninivelliikkeet aktivoivat useita lihasryhmiä kerrallaan, ne edistävät kokonaisvaltaista voimaa ja kestävyyttä. Ne voivat auttaa kehittämään kehon hallintaa ja liikkuvuutta monipuolisemmin kuin yksittäiset lihasryhmät kohdistavat liikkeet.

Lisäävät energiankulutusta: Moninivelliikkeet ovat usein suuria liikkeitä, jotka vaativat paljon energiaa suorittaakseen. Tämä lisää energiankulutusta harjoittelun aikana ja voi auttaa polttamaan enemmän kaloreita verrattuna pienempiin, eristettyihin liikkeisiin.

Tehostavat hormonaalista vastea: Tutkimukset ovat osoittaneet, että moninivelliikkeet, kuten kyykky ja maastaveto, voivat aiheuttaa suuremman hormonaalisen vasteen verrattuna yksittäisiin lihasryhmiin kohdistuviin liikkeisiin. Tämä voi edistää lihaskasvua ja voiman lisääntymistä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että moninivelliikkeet ovat tehokkaita lihaskuntoharjoitteluliikkeitä, koska ne aktivoivat useita lihasryhmiä samanaikaisesti, parantavat toiminnallista voimaa ja kestävyyttä, lisäävät energiankulutusta ja tehostavat hormonaalista vastea. Lisäksi ne tarjoavat monipuolisen ja kokonaisvaltaisen harjoittelun keholle.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *