Asian voi kysyä myös toisinpäin, onko lämmittely venyttelyä? Jo tämä pelkkä sanojen kääntäminen antaa melko selkeän vastauksen.

Ei, venyttely ei ole varsinaisesti lämmittelyä. Lämmittely ja venyttely ovat kaksi erillistä käsitettä, joilla on eri tarkoitukset ja vaikutukset kehoon.

Lämmittely: Lämmittely on toimintaa, jonka tarkoituksena on valmistaa keho harjoitteluun. Se nostaa sykettä, parantaa verenkiertoa, lisää nivelten liikkuvuutta ja herättää lihakset toimintaan. Lämmittely voi sisältää esimerkiksi kevyttä aerobista liikuntaa, kuten hölkkäämistä tai paikallaan juoksemista, sekä dynaamisia liikkuvuusharjoituksia, jotka jäljittelevät tulevaa liikettä.

Venyttely: Venyttely taas on harjoitus, jossa lihaksia venytetään tarkoituksena lisätä liikkuvuutta ja ylläpitää nivelten joustavuutta. Se voidaan suorittaa ennen harjoittelua lihasten pituuden parantamiseksi, mutta usein venyttely liitetään myös osaksi jäähdyttelyä harjoituksen jälkeen. Venyttely voi olla staattista (paikallaan pysyvää) tai dynaamista (liikkuvaa), ja se voi auttaa rentouttamaan lihaksia ja parantamaan niiden elastisuutta. Pitkät venyttelyt ennen lihaskuntoharjoittelua on todettu olevan haitallista voimantuoton kannalta, joten se ei ole suotavaa. Lyhyet 10 – 15 sekunnin ”avaavat” venytykset ovat parempia. Näillä tarkoitus on käydä liikerata koko pituudelta läpi ja tunnustella onko kehossa kaikki ok. Myöskään harjoittelu jälkeinen venyttely heti treenin lopuksi ei ole järkevää, sillä se voi haitata lihaksen palautumista. Venyttely kannattaa tehdä 3-4h treenin jälkeen.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *