Yleisimmät virheet painonpudotuksessa ja niihin liittyviä vinkkejä:

Liian nopea painonpudotus:

  • Vinkki: Aseta realistiset ja kestävät tavoitteet. Pidä mielessä, että terveellinen painonpudotus on yleensä noin 0,5–1 kiloa viikossa. Jos ylipainoa on kertynyt runsaasti, jopa 2-3kg painonpudotus viikossa on mahdollista. Kun paino alkaa lähentyä ”normaalipainoa”, painonpudotuksen vauhtia kannattaa hidastaa tai jopa pitää hetki yllä tiettyä painoa ja jatkaa sitten taas hieman rauhallisemmalla tahdilla.

Liian vähäinen kalorien saanti:

  • Vinkki: Syö terveellisesti ja varmista, että saat tarpeeksi kaloreita ylläpitämään terveyttäsi. Älä harrasta äärimmäisen vähäkalorisia dieettejä. Dietin viimeisillä viikoilla, kalorit voivat pudota hyvinkin matalalle. Dietin alussa ruokamäärä ja kalorit on oltava sopivat, jotta niitä voi alkaa pikkuhiljaa tuomaan alas.

Ei liikuntaa:

  • Vinkki: Sisällytä säännöllistä liikuntaa viikko-ohjelmaasi. Valitse aktiviteetteja, jotka nautit, jotta liikunnasta tulee kestävä osa elämäntapaa. Liikunta tukee painonpudotusta, se ei ole kuitenkaan välttämättömyys painonpudotukselle.

Huonojen ruokatottumusten säilyttäminen:

  • Vinkki: Tee kestäviä muutoksia ruokavalioon. Korvaa epäterveelliset vaihtoehdot terveellisemmillä, ja keskity monipuoliseen ravitsemukseen. Muutokset kannattaa tehdä pieni muutos kerrallaan.

Epäsäännöllinen ateriarytmi:

  • Vinkki: Syö säännöllisesti tasapainoisia aterioita pitkin päivää. Tämä auttaa ylläpitämään verensokeritasapainoa ja vähentää riskiä sortua epäterveellisiin välipaloihin.

Ei riittävästi unta:

  • Vinkki: Huolehdi riittävästä unesta. Hyvä uni tukee terveellisiä elämäntapoja ja auttaa säilyttämään aineenvaihdunnan tasapainon.

Ei huomioimista psykologista puolta:

  • Vinkki: Ole tietoinen tunnesyömisestä ja opettele käsittelemään stressiä ja muita tunteita terveellisellä tavalla. Hae tarvittaessa apua ammattilaiselta.

Liiallinen tarkkuus:

  • Vinkki: Älä punnitse itseäsi liian usein. Seuraa edistymistäsi myös muiden mittareiden, kuten energiatason ja vaatekoon muutosten, avulla.

Ei kuuntele kehoa:

  • Vinkki: Opettele tunnistamaan nälkä- ja kylläisyysmerkit. Syö aterioita hitaasti ja keskity nauttimaan ruoasta. Painonpudotuksen yhteydessä tulee varmasti eteen tilanne, jossa keho huutaa ruokaa. Painonpudotus on yksinkertaista, mutta vaatii aina pientä ponnistelua. Kun keho huutaa pizzaa ja kebabbia, yritä pitää mielessä, että sinä olet itsesi herra, ei mieliteot ja muista että terveelliseen painonpudotukseen kuuluu myös herkut. Kaikkea kohtuudella. Katso myös https://www.pupelson.fi/painonpudotus/kilot-veks/

Onnistumisen kannalta on tärkeää omaksua terveellisiä elämäntapoja, jotka ovat ylläpidettävissä pitkällä aikavälillä. Suunnittele muutokset niin, että ne sopivat omaan elämäntilanteeseesi ja ovat realistisia saavuttaa. Tarvittaessa konsultoi minua tai jotain muuta asiantuntevaa henkilöä.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *