Tekosyy on perustelu tai selitys, jonka henkilö antaa, kun hän haluaa välttää tekemästä jotain, mikä yleensä vaatisi ponnistelua, vastuuta tai sitoutumista. Tekosyyt voivat olla tarkoituksellisia tai suusta päässeitä sammakoita.

Tyypillisesti tekosyyt antavat ulkoisen syyn sille, miksi jokin asia ei ole mahdollista tai miksi henkilö ei voi tehdä jotain, vaikka todellisuudessa syynä voi olla esimerkiksi laiskuus, pelko, motivaation puute tai muut henkilökohtaiset tekijät.

Esimerkki: ”En voi aloittaa liikuntaa tänään, koska minulla ei ole sopivaa varustusta.” Tämä voisi olla tekosyy, jos todellinen syy on motivaation puute tai haluttomuus aloittaa harjoittelu.

Yleisesti ottaen tekosyitä käytetään usein puolustelemaan tekemättömiä tehtäviä tai välttämään vastuuta. Tunnistamalla ja kohtaamalla omat tekosyyt, ihmiset voivat paremmin edetä kohti tavoitteitaan ja ylittää esteitä.

Joskus on vain mentävä ja tehtävä. Aloitettava.

Roomaa ei rakennettu päivässä, eikä vuosikymmenten ajan kertyneitä liikakiloja karisteta viikoissa. Joskus on otettava itseään niskasta kiinni ja aloitettava muutos. Parhaimmat tulokset saadaan kun muutos aloitetaan heti. Ei ensiviikon maanantaina, ei joulun tai pääsiäisen jälkeen. Vaan heti kun siihen saa edes sen pienen inspiraation ja motivaation poikasen.

Kun muutoksen aloittaa heti pienin askelein, ei se tunnu lainkaan niin pahalta kun jos sen aloittaa kahden viikon ylensyömisen jälkeen.

Jos elintapamuutos kiinnostaa tai sinulle heräsi kysymyksiä, ota yhteyttä info@pupelson.fi

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *