Lihaskuntoharjoittelun tai minkä tahansa liikunnan lopettamiseen voi olla monia syitä. Tässä on joitakin yleisiä syitä, miksi ihmiset saattavat lopettaa lihaskuntoharjoittelun:

Motivaation puute: Motivaation puute on yksi yleisimmistä syistä. Jos henkilö menettää kiinnostuksensa tai ei näe tuloksia odotetulla tavalla, hän todennäköisesti lopettaa harjoittelun.

Ajanpuute: Kiireinen elämäntyyli ja ajanpuute voivat estää säännöllisen harjoittelun. Jos ihmisellä on vaikeuksia löytää aikaa liikuntaan, hän saattaa lopettaa sen kokonaan. Mutta jos oikeasti haluaa harrastaa ja liikkua, löytyy sille varmasti aina aikaa, jos vain haluaa.

Loukkaantumiset: Harjoittelun aikana tapahtuvat loukkaantumiset voivat olla este jatkamiselle. Loukkaantumiset voivat johtaa fyysiseen estyneisyyteen ja vaikuttaa motivaatioon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että oikeanlaisella suunnittelulla on mahdollista myös harjoitella vammojen kanssa. Ja suosittelen jatkamaan harjoittelua mahdollisuuksien mukaan.

Tylsyys: Toistuvat tai tylsät harjoitukset voivat aiheuttaa liikuntaintohimon hiipumista. Monipuolisuuden puute voi tehdä harjoittelusta vähemmän houkuttelevan. Lihaskuntoharjoittelussa olisi tärkeää tuoda vaihtelua ja jotain uutta 4-8 viikon välein. Näin tekeminen pysyy mielekkäänä sekä keho ei totu harjoitteluun.

Tavoitteiden puuttuminen: Jos henkilöllä ei ole selkeitä tavoitteita tai hän ei näe saavuttavansa niitä, hän saattaa menettää kiinnostuksensa harjoitteluun. Tavoitteet auttavat myös ohjelmien tekemisessä ja valmennuksessa ylipäänsä.

Elämäntilanteen muutokset: Muutokset elämäntilanteessa, kuten työpaikan vaihto, muutto tai perheenlisäys, voivat vaikuttaa harjoittelurutiiniin. Riippuen harjoitteluvuosista, voi kehittävän harjoittelu laittaa hetkeksi tauolle ja kuormittavan ajanjakson ajan tehdä pelkästään ylläpitävää harjoittelua. Jo saadun tuloksen ylläpitämiseksi tarvitaan vain kolmannes harjoittelun määrästä.

Terveydelliset syyt: Henkilön terveydentila voi muuttua, ja terveysongelmat voivat estää harjoittelun jatkamisen. Vakava sairastuminen on este harjoittelulle, mutta pienet vaivat ja kiputilat ovat pelkkä hidaste.

On tärkeää tunnistaa nämä tekijät ja yrittää löytää keinoja ylläpitää liikuntaharrastusta. Monipuolisten ja motivoivien harjoitusohjelmien valitseminen, tavoitteiden asettaminen ja jatkuvan tuen saaminen voivat auttaa ylläpitämään lihaskuntoharjoittelua pitkällä aikavälillä.

On useita tapoja vaikuttaa näihin syihin ja ylläpitää lihaskuntoharjoittelua pitkällä aikavälillä. Tässä muutamia vinkkejä:

Aseta selkeät tavoitteet: Määrittele realistiset ja konkreettiset tavoitteet, jotka motivoivat sinua jatkamaan harjoittelua. Pienet välitavoitteet voivat auttaa pitämään motivaation korkealla.

Vaihtele harjoittelua: Vaihda säännöllisesti harjoitusohjelmaasi pitääksesi harjoittelun mielenkiintoisena. Kokeile erilaisia liikuntamuotoja, lajeja tai harjoittelutekniikoita.

Löydä mielekäs liikunta: Valitse liikuntamuotoja, jotka tuovat sinulle iloa. Se voi olla mikä tahansa aktiviteetti, joka saa sinut liikkeelle ja tuntuu mielekkäältä. Henkilö, joka pitää kävelystä, kävelee enemmän kuin henkilö, joka pitää määränpäästä. Eli etsi, tutki ja löydä laji josta oikeasti pidät. Jos teet jotain pelkästään, koska se on kivaa. Todennäköisesti teet sitä paljon enemmän, verrattuna jos se on väkisin väännettyä pakkopullaa.

Muuta harjoittelua osaksi päivittäistä rutiinia: Löydä tapa integroida liikunta osaksi päivittäistä aikatauluasi. Se voi olla esimerkiksi aamuharjoitus, lounastauolla kävely tai illalla tapahtuva kuntosaliharjoittelu. Liikkua voi milloin vain. Taukojumppa. Vartin porraskävely lounastauolla. Jos tutkit omaa kalenteria ja elämää, löydät varmasti aikaa, jonka voisit vaihtaa liikkumiseen.

Etsi harjoittelukumppani: Harjoittelukumppani voi tarjota tukea, motivaatiota ja sosiaalista ulottuvuutta. Yhdessä harjoittelu tekee liikunnasta sosiaalisempaa ja hauskaa.

Tee harjoittelusta monipuolista: Keskity eri lihasryhmiin ja sisällytä harjoitusohjelmaasi voimaharjoittelun lisäksi myös kestävyysharjoittelua ja liikkuvuusharjoituksia. Lihaskuntoharjoittelu ja kestävyysharjoittelu yhdessä on loistava tapa saada monipuolista liikuntaa. Jos olet aloittelija, tee harjoittelut kuitenkin eri päivinä tai niin, että harjoitusten välillä on 8 tuntia.

Käsittele loukkaantumisia ja terveysongelmia: Jos kohtaat loukkaantumisia tai terveysongelmia, kysy valmentajilta apua. Fiksusti suunnittelemalla, voi loukkaantumisien kanssa harjoitella melkein samalla tavalla kuin ennen loukkaantumista. Riippuen tietysti vamman laadusta.

Pidä taukoja tarvittaessa: Liiallinen kuormitus ilman riittäviä taukoja voi johtaa uupumiseen. Kuuntele kehoasi ja anna sille tarvittavaa lepoa. Lepo jää monilla usein tekemättä. Sen takia itse kehotan kaikkia pitämään kevennetty tai lepoviikko, aina neljän tai kuuden viikon välein. Yleinen suositus on pitää ainekin kevennetty viikko joka neljäs viikko. Ja muutaman kerran vuodessa on hyvä pitää 1-2 viikkoa täyttä lepoa harjoittelusta.

Yhdistämällä näitä strategioita voit parantaa mahdollisuuksiasi ylläpitää lihaskuntoharjoittelua pitkällä aikavälillä. Olennaista on tehdä liikunnasta nautinnollista ja löytää oikea liikuntatapa juuri sinulle.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *